Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΝΙΩΣΕΙΣ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ


Μέσα Φλεβάρη... H ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Στρέφω το κεφάλι στις στολισμένες βιτρίνες, οι οποίες ξεχειλίζουν από καρδιές σε κάθε μέγεθος και υλικό: μικρές, μεγάλες, γιγάντιες, χάρτινες, βελούδινες, φουσκωτές, από γλάσο, σοκολάτα ή μπισκότο! Σε κάθε βήμα μου με ακολουθούν οι αποχρώσεις του κόκκινου και του ροζ και μου βάζουν την ιδέα να δοκιμάσω, γιατί όχι, τις 50 αποχρώσεις του γκρι... Άραγε, "ο καλός μου" έχει την ίδια διάθεση με μένα;

Η αλήθεια είναι πως ενώ κάποια ζευγάρια ανυπομονούν για τις 14 Φεβρουαρίου, την ημέρα που καλώς ή κακώς, έχει συνδεθεί με το ρομαντισμό και τον έρωτα, κάποια άλλα βιώνουν πίεση, καθώς είτε είναι αντίθετα με την ιδέα της γιορτής αυτής, είτε φοβούνται πως με τις επιλογές τους θα απογοητεύσουν τον / την σύντροφό τους! Και καλά να είσαι σε σχέση. Τι γίνεται, όμως, εάν είσαι single;

Πίεση, πίεση, πίεση! Πολλή πίεση!!!


ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ... 
 

.... ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ
Ξεκίνα την ημέρα σου με μικρές χειρονομίες προς το σύντροφό σου, οι οποίες θα του δείχνουν το ενδιαφέρον σου για εκείνον, αλλά και ότι είσαι σε μια ευχάριστη διάθεση. Συζητείστε για το πως θα θέλατε να περάσετε την ημέρα σας.
Σε κάποια ζευγάρια αρέσει να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία της ημέρας για μια ξεχωριστή έξοδο, που όλο αναβάλουν μέσα στην καθημερινότητά τους, αλλά που πάντα θα ήθελαν να κάνουν (π.χ. έξοδος σε ένα καλό εστιατόριο, ποτό με ζωντανή μουσική, μια περιποίηση για ζευγάρια σε spa).
Άλλοι πάλι, προτιμούν να αποστασιοποιούνται από την εμπορική πλευρά της ημέρας, αλλά να δίνουν μια ανάσα στη σχέση τους με μια ξεχωριστή βραδιά στο σπίτι ή μέσω μιας δραστηριότητας στην οποία θα συμμετέχουν και οι δύο σύντροφοι. Μην αγχώνεσαι! Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος επιλογές! Το σημαντικό είναι με κάθε ευκαιρία να δίνεις ευκαιρίες για ανανέωση στη σχέση σου. Σίγουρα, δεν χρειάζεσαι ένα ημερολόγιο για να στο υπενθυμίζει αυτό, αλλά από την άλλη δεν είναι κακό να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία.

... ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ
Εάν είσαι για καιρό δίχως σχέση, υπάρχει ο κίνδυνος την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να σε κατακλύσουν σκέψεις μιζέριας και αυτολύπησης ή να αρχίσεις να αναπολείς στιγμές με πρώην συντρόφους σου, εξιδανικεύοντας τις σχέσεις που έχουν πια τελειώσει, σχεδόν μην μπορώντας να σκεφτείς τι είχε φταίξει και οδηγηθήκατε τελικά στο χωρισμό. Ξύπνα! Σύνελθε! Κουνήσου! Τίποτε από αυτά δεν έχει νόημα. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να σαμποτάρεις έτσι τον εαυτό και την ευτυχία σου! Πέταξε από πάνω σου την ταμπέλα της "αποτυχημένης" στις ερωτικές σχέσεις και φρόντισε να περάσεις καλά. Ανάλαβε την ευθύνη για τα συναισθήματά σου. Βάλε την αντίστροφη μέτρηση στο κινητό σου. Αφιέρωσε συγκεκριμένο χρόνο για τις σκέψεις αυτολύπησης και μόλις χτυπήσει "η ειδοποίηση" ξεκίνα να σχεδιάζεις τα πλάνα σου για μια διασκεδαστική μέρα!


ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ...

...πως η 14η Φεβρουαρίου στην πραγματικότητα δεν διαφέρει σε τίποτα από την 13η ή την 15η Φεβρουαρίου κ.ο.κ. Δεν χρειάζεται να διαμορφώνεις υπερβολικές προσδοκίες ούτε για τον εαυτό σου, αλλά ούτε και για το σύντροφό σου. Ό,τι επιλέξεις να κάνεις, κάνε το με ειλικρίνεια και επειδή ΕΣΥ το θέλεις!


Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Msc