Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙ ΜΟΥ…


Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ατόμων που δεν έχουν καλή εικόνα για το σώμα τους με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τα εφαρμοστά ή με έντονα χρώματα ρούχα, να νιώθουν άγχος πριν βγουν στην παραλία και γενικότερα να προσπαθούν να «κρυφτούν» από τα βλέμματα των γύρω τους.

Στην ψυχολογία, ως εικόνα του σώματος ορίζεται η εντύπωση που έχει ο καθένας για την εξωτερική του εμφάνιση και έχει τέσσερις διαστάσεις οι οποίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους:

1. Η ρεαλιστική διάσταση (αυτό που φαίνεται στον καθρέφτη μου)
2. Η ψυχολογική διάσταση (αυτό που νιώθω για το σώμα μου)
3. Η κοινωνική διάσταση (το πώς θεωρώ ότι με βλέπουν οι άλλοι)
4. Η ιδανική διάσταση (το πώς θα ήθελα να είμαι)

Τι προκαλεί όμως την απέχθεια προς το ίδιο μας το σώμα; Μερικοί από τους κυριότερους λόγους είναι οι παρακάτω:

• Κοινωνικο-πολιτισμικοί παράγοντες όπως αυτοί προβάλλονται από την ιδιαίτερη κουλτούρα και τις αξίες της κάθε κοινωνίας, αλλά και μέσα από την οικογένεια (π.χ. στην αρχαιότητα το επιθυμητό ήταν το «γεμάτο» σώμα - ένδειξη υγείας και γονιμότητας – ενώ στις μέρες μας το λεπτό και καλογυμνασμένο σώμα)

• Τα πρότυπα του ιδανικού εαυτού που θέλουν να περάσουν τα ΜΜΕ, κυρίως μέσω της διαφήμισης, με σκοπό το κέρδος και την άνθιση της «βιομηχανίας της ομορφιάς»

• Η ανάγκη να έχουμε πάντα την αποδοχή και την αναγνώριση των γύρω μας

• Προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση

Μάλιστα, φαίνεται ότι περισσότερο στις γυναίκες, και όχι τόσο στους άντρες, η αυτοεκτίμηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς νιώθουν για το σώμα τους. Αυτό γιατί από μικρή κιόλας ηλικία μαθαίνουν να προσέχουν ιδιαίτερα την εμφάνισή τους, κερδίζοντας αποδοχή και επαίνους για το ωραίο τους ντύσιμο ή το χαμηλό σωματικό βάρος το οποίο καταφέρνουν να διατηρήσουν. Ακόμα και τα παιχνίδια για κορίτσια προβάλουν καλοσχηματισμένα αδύνατα σώματα με έντονες καμπύλες! Έτσι, ενώ οι γυναίκες αντλούν το γόητρό τους σε σημαντικό βαθμό από την εξωτερική τους εμφάνιση, οι άντρες επενδύουν σε άλλους τομείς, όπως στον οικονομικό και επαγγελματικό.

Σίγουρα, δεν μπορούμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι από τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε από το άμεσο περιβάλλον μας. Ωστόσο, η υπερβολική επένδυση στην εικόνα του σώματός μας μπορεί να βλάψει την ψυχική μας υγεία οδηγώντας σε διαταραχές όπως ψυχογενή βουλιμία ή ανορεξία, δυσμορφοφοβία, κατάθλιψη.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Σωστές βάσεις μέσα από την οικογένεια. Οι γονείς είναι σημαντικό να αξιολογούν θετικά την εμφάνιση του παιδιού τους, φροντίζοντας παράλληλα να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή του καθώς και το να έχει εμπιστοσύνη στις προσωπικές του επιλογές και απόψεις

Παροχή ενημέρωσης από κοινωνικούς φορείς σε ευάλωτες ομάδες (π.χ. έφηβοι) σχετικά με θέματα διατροφικής συμπεριφοράς. Θα πρέπει να τονιστεί η αξία της διαφορετικότητας, του ψυχικού κόσμου και της προσωπικότητας του ατόμου έναντι της εικόνας του σώματος απλά και μόνο

Συμφιλίωση με τον εαυτό. Όλοι μας έχουμε «δυνατά» και «αδύνατα» σημεία. Εντοπίστε τα πρώτα και μη διστάσετε να τα προβάλετε!

Χτίσιμο αυτοεκτίμησης. Μέσω γνωσιακών ψυχοθεραπευτικών τεχνικών είναι δυνατόν να επέλθει αποκατάσταση της αρνητικής εικόνας που μπορεί να έχουμε για το σώμα μας

Προβολή της προσωπικότητας. Επιλέξτε ιδιαίτερα ρούχα και αξεσουάρ που θα σας κάνουν να νιώσετε πραγματικά ο εαυτός σας!

Τόνωση της διάθεσης. Ανανεώστε την γκαρνταρόμπα σας και πετάξτε από αυτή όσα σας στεναχωρούν ή που συνδέονται με αρνητικές εμπειρίες σας

Όπως διάβασα κάπου: «η αγάπη για τον εαυτό μας δεν απαιτεί την αγάπη των άλλων και η βαθύτερη αποδοχή του εαυτού δε σχετίζεται με τις απόψεις των άλλων. Το σώμα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι, κι αν το περιφρονούμε, σημαίνει ότι δεν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας..»

Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Ειδ. Αιγινήτειο Παν/κό νοσ.
Msc Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας
Ιατρική Αθηνών
Τηλ.: 210 81 41 570, Κιν.: 697 40 12 477
Ανοίξεως – Σταμάτας 2, Άνοιξη